HTML

dez.info

lehetne így is...

Friss topikok

Linkblog

Archívum

kisegyházakkal fog össze a szcientológia egyház az állami támogatásért

2008.04.09. 12:05 dez.info

taktikát váltott a szcientológia egyház. a világ számos országában nem elfogadott és sokak által csak üzleti vállalkozásként emlegetett egyház egyre inkább felhagy a "szűz" területek meghódításával, jelenleg legfőképpen azokban az államokban erősíti pozícióját, melyekben már hivatalosan, egyházként bejegyezték. az erősödési folyamat az ezredfordulón indult európában, az első ilyen jellegű kísérletekről a die welt című német magazin számolt be szinten napra pontosan nyolc évvel ezelőtt. az újság tényfeltárása nyomán kipattant botrány következtében több egyházi személyt is visszahívtak posztjáról. szcinetológiai kapcsolatai miatt kellett például távoznia a hamburgi református egyházkerület második emberének.

az eset, ami több egyházi vezető posztjába és a szcientológusokkal, illetve más, magukat egyháznak nevező vallási rendekkel szembeni erőteljesebb német szabályozást eredményezte az volt, hogy a szcientolgia egyház, kihasználva a hívőkre vonatkozó adózási szabályokat (németországban, ha valaki egy egyház hívének vallja magát, automatikusan, adóként  levonják fizetéséből egyházi illetményt - vagyis ha hívőnek vallod magad, azzal vállalod, hogy pénzzel is támogatod egyházadat) több kisegyházzal kötött kölcsönös tagi szerződést. ennek értelmében olyanok is támogatták a vitatott értékeket képviselő egyházat, akik egyáltalán nem voltak tagjai. ez a kapcsolat a kisegyházaknak az állami támogatás elosztásakor hozta meg gyümölcsét, ugyanis a bővült taglétszámmal nőtt a támogatási összeg is.

csakhogy nőtt a szcientológia egyház tagjainak létszáma is, ami végül kiborította a bilit. az újság és a német hatóságok azután kezdtek vizsgálódni, hogy nem egész két év alatt (az együttműködési folyamatok 1998-ban indultak) több mint 58-szorosára (!) duzzadt a szcientológia egyház tagjainak száma. ez természetesen jelentős bevételt hozott a szcientológusoknak, de a lebbukásig szépen profitáltak a kisebb felekezetek is, amelyek szintén bekapcsolódtakaz együttműködésbe. a legnagyobb méretű tagcserét a református egyháznál mutatták ki. a reformátusok csaknem 200 millió euró támogatást vettek fel jogosultlanul két év alatt és a kapcsolatból nagyjából ennyi jutott a szcientológia egyháznak is. az összesen mintegy 400 millió eurós csalásban részt vettek a evangelisták, a német baptisták, az unitáriusok, az adventisták, de a jehova tanúi, a krisna tudatú hívők, sőt, néhány muzulmán vallási csoport is.

németország az első európai ország volt, amely megtette a szükséges lépéseket, hogy a megfékezze a leleplezett visszaéléseket. az elmúlt nyolc évben több eu-tagállamban is hasonló csalássorozatot lepleztek le, igaz nem olyan nagyságrendben, mint az ezredfordulón németországban. svájcban egy luteránus vallási vezetőt hívtak vissza posztjáról a luzern-i egyházkerületben, de dániában, svédországban, franciaországban és spanyolországban is találtak kölcsönös tagi szerződésre utaló jeleket - nevezetesen hirtelen létszámnövekedést, amely az állami támogatások agresszív követelésével párosult. olaszországban 2005-ben tett kísérletet a szcientológia egyház tagok és rajtuk keresztül állami pénzek megszerzésére, ám a pápaválasztás miatt a vallás iránt kialakult élénk média- és közfigyelem hatására elálltak szándékuktól.

az utóbbi években a kisegyházakkal történő együttműködés színtere egyre keletebbre tolódott. először, 2003-ban csehországból érkeztek olyan hírek (Mlada Fronta Dnes), amelyek szerint szcientológus boom volt az országban , vagyis alig egy év alatt több mint tízszeresére emelkedett a szcientológus hívők száma, ráadásul növekedett több kisegyház tagsága is. az újságcikkek nyomán gyakorlatilag semmi sem történt, egészen addig, amíg egy diakónus feljelentést nem tett. havril laposa megelégelte ugyanis, hogy templomukba - a tagság hivatalos felmérése előtti pár hónapban - olyan hívek jelentek meg, akik még csak nem is az egyházközség területén élnek. a cérna akkor szakadt el a jámbor papi szolgánál, amikor egy alkalommal az ismeretlen hívek egyik a szószékre ment és utasította őt, hogy segítsen a szertartásban, amelynek során festékkel kenték be a megjelent hívek ruháját és arcát. a feljelentés nyomán rendőrségi vizsgálat indult, amely fényt derített a kölcsönös tagi szerződésre, és végül a cseh bíróság kimondta a szerződések semmisségét.

szlovákiában és magyaroszágon az utóbbi években kezdődtek hasonló események. szlovákiában már rendőrségi ügy lett az egyházak közötti "kölcsönös segítségnyújtásból", itthon viszont egyelőre csak az egyes kisegyházakhoz köthető folyóiratok fórumain olvashatunk a magyarországon 1991 óta jelen lévő szcientológia egyház nyomulásáról. a beszámolók szerint a magyarországi baptista egyház az elsők között vállalta a tagcserét (vagyis kötött kölcsönös tagi szerződést) a szcientológusokkal, de református hívek is panaszkodnak, hogy nagyobb ünnepekkor, vagy rendezvények alkalmával ismeretlenekkel töltik fel az üres templomi helyeket. magyarországon nem automatikus a hívők támogatása, tehát az egyházak az egyéni felajánlások mellett az adónkból juttatott állami támogatásból és az 1%-ékokból élnek. nem is rosszul, hiszen tavaly, csak a református egyháznál több mint 310 millió forinttal nőtt a tagság létszáma után kifizetett állami támogatás, mely növekményből 187 millió forintért a szcientológia egyház nyújtotta be a számlát. a baptisták ugyan zártabb közösség, de kiszivárgó hírek szerint már 2002-ben is létezett kölcsönös tagi szerződés a két egyház között. ennek eredményeként - becslések szerint - idén akár 150 millió forint plusz is érkezhet a baptistákhoz. a kölcsönös tagi szerződéssel felduzzasztott hívői létszámmal olyan sikeresen hívhatók le adóforintok, hogy kisebb egyházak, vagy akár szekták (bár ezt a jelzőt biztosan kikérik maguknak) önként keresik meg a szcientológia egyházat. ez van most, később ez a helyzet még romolhat, és a rendőrség várhatóan addig nem tesz semmit, amíg feljelentés nem érkezik az ügyben.

2 komment

Címkék: vallás egyház botrány szcientológia támogatás állami

A bejegyzés trackback címe:

https://dezinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr64418211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reformer 2008.04.10. 18:42:33

Üdv, van valami dokumentum v. bizonyíték erre? A blogomon elég durván ekézem a szcn "egyházat", de ez még akkor is kissé hihetetlennek tűnik, mert túl nyilvánvaló a csalás.

Az APEH holnapja szerint a szcientológia 1% kérelmek száma 500 és 1000 között mozog.

Íme a pontos adatok:

2002: 3 368 400 Ft, 840 fő
2003: 3 568 392 Ft, 833 fő
2004: 4 109 757 Ft, 1034 fő
2005: 4 154 000 Ft, 880 fő
2006: 5 727 350 Ft, 1263 fő

A 2007-es még nem jelent meg.

mcdas · http://kezdokrisnas.freeblog.hu/ 2008.04.19. 16:32:18

Igen ez inkább gyalázkodásnak tűnik...
Mert nem tudok róla, hogy a Krisnások pl. így nyomnák...
Szerintem elnézést kéne kérned a vallásos emberektől, meg eltüntetned ezt a bejegyzést...
Vagy valóban kérjük a bizonyítékokat...
Különben csak rágalmazás...
Remélem vágod... :)

Gouranga
süti beállítások módosítása