HTML

dez.info

lehetne így is...

Friss topikok

Linkblog

Archívum

palesztin menekülttáborban lévő illegális szerveren találták meg amerikai választók adatait

2008.04.11. 18:36 dez.info

nem várt sikert hozott a BSA legutóbbi akciója. a szoftver-jogvédők illegális programok illetve illegálisan feltöltött hang és képanyagok nyomába eredtek a közel-keleten. az egész akció kiindulópontja egy olyan értesülés volt, amely szerint a világ egyik legnagyobb illegális tartalmat árusító hubja egy palesztin menekülttábor közepén található. az ebből származó illegális jövedelem egy éves mennyiségét több százmillió dollárra becsülik a szakértők. a bsa ezügyben segítséget kért a palesztin és az izraeli hatóságoktól egyaránt.

ám mivel az érintett felek nem voltak hajlandók, vagy nem tudtak (az izraeli hadsereg a tábor bejáratáig biztosította volna a bsa szakértőinek útját, de a tábor területére nem léphettek be) segíteni, a bsa más megoldást választott. a blackwater alkalmazását - talán az iraki rossz tapasztalatok miatt - rengeteg amerikai civil szervezet támadta, mondván nem vihet ellenőrző-körútra magánhadsereget még a bsa sem. a kritikusoknak azonban végül igazat és feloldozást kellett adni a bsa-nak.

a nem mindennapi akciót több hónapos előkészítőmunka és információgyűjtés előzte meg. a bsa külföldi akcióit irányító rafael white a palesztin hatóságtól megkapta a gyanúsnak talált ip-címeket és az ellenőrzés alá vont táborok adatait. az izraeli hatóságok az ellenőrzőcsapat és testőreik, azaz a blackwater zsoldosok beutazását segítették. a tényleges intézkedésre, vagyis a behatolásra és a szerverek lefoglalására végül április első hetében került sor. az akcióban a blackwater 12 katonája és a bsa 4 ellenőre vett részt. az ellenőröket egyébként szintén kiképezték harci feladatok ellátására az előkészítési fázis néhány hónapja alatt.

incidensre egészen addig nem került sor, amíg meg nem találták a gigahub-ot. a zsoldosok és az ellenőrök embertelen körülmények között tengődő menekültek tömegén furakodtak keresztül - érdekes módon senki sem akarta megállítani vagy bántani őket - ám amikor elérték a titkos számítógép-központot többen is rájuk támadtak. az illegális szerver "biztonsági őrei" botokkal és kövekkel akarták megállítani a kommandósokat, akik végül néhány levegőbe leadott figyelmeztető lövéssel elkergették őket. a sikeresen lefoglalt szervereket (pontosabban szerverközpontot - összesen 21 darab számítógépet találtak elrejtve a menekülttábor egyik viskójában) először izraeli területre vitték, majd onnan az egyesült államokba szállították.

csak otthon, az adatok lementése után érte nagy meglepetés a bsa sokat tapasztalt szakembereit. miközben az illegális szoftverek és filmek kódjait elemezték, rábukkantak egy több mint százmillió nevet tartalmazó adatbázisra, amely az idei amerikai elnökválasztás szavazókorú lakosainak adatait tartalmazta. a kódfejtés után kiderült, hogy születési dátumokat, igazolványszámokat, tb-és adószámokat, internetes- és telefonadatokat, illetve bankszámlaszámokat is tároltak az illegális szerveren.

jelenleg a fbi és a cia internetbűnözéssel foglalkozó részlege is vizsgálja, hogy milyen eszközökkel jutottak hozzá a most megtalált adatokhoz. a nyomozásba több ország hatósága is bekapcsolódott. az egyelőre nem tudni, hogy mire akarták használni a az adatbázist, de gyanítható, hogy az elnökválasztás eredményét akarták befolyásolni. a pontos listát továbbra sem hozzák nyilvánosságra, mert a hatóságok szerint rajta lehetnek az adatai annak a személynek (vagy személyeknek), akinek köze van az adatok ellopásához.

Szólj hozzá!

Címkék: szerver amerikai közel kelet adatok elnökválasztás bsa palesztin hub blackwater

A bejegyzés trackback címe:

https://dezinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr83421617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása